L I V E I S L I F E

29/4 - 15/5

Årets utställning från Konsthögskolan vid Umeå universitet presenterar verk av Désirée Burenstrand Schyman, Olga Gniadzik, Oscar Häggström, Susan Karavelli, Therése Lundin, Ellen Macke Alström, Christoffer Mahlknecht, Abdullah Mohammed, Gabriella Novak och Anastasia Savinova, som alla går ut masterprogrammet i fri konst.
Curator och huvudhandledare är konstnären Annika Eriksson, professor vid Konsthögskolan.

Utställningen Live is Life är avslutningen på fem års studier i fri konst och en tid av intensivt arbete, research och diskussioner. Under masterprogrammet har studenterna utvecklat sina praktiker, utforskat konstens historia och samtida sociala relevans, dess aktuella teman och status. Utställningen erbjuder inblickar i samtidskonstens diskussioner och undersökningar av tekniker och material.

Möt de enskilda konstnärerna via menyn till höger.

Curator Annika Eriksson:
Denna utställning har lånat sin titel från den österrikiska popgruppen Opus one-hit wonder Live is Life från 1984. Sången är präglad av den slags vansinnets optimism som var utmärkande för den tid den föddes i. När jag lyssnar på sången idag, 2022, utifrån den värld som har växt fram under dessa 38 år, framstår den som alldeles idiotisk. Men den växer. Efter tio genomlyssningar vill jag ta orden till mig, desperat vill jag inbilla mig att allt är ok, allt blir bra. Jag önskar att ni unga konstnärer som jag har haft nöjet att följa under er masterutbildning ska bejaka Live is Life inför ert konstnärskap, inte som en flykt men som en nödvändig strategi.

All together now:
Then it's life
Live
Live is life, when we all feel the power
Live is life, come on stand up and dance
Live is life, when the feeling of the people
Live is life, is the feeling of the band, yeah
When we all give the power
We all give the best
Every minute of an hour
Don't think about a rest
Then you all get the power